Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

Szövettani vizsgálat (hisztológia)

A szövettani diagnózis a bőrbetegségek pontos és végleges diagnózisának felállításához sok esetben elengedhetetlen. A mintavétel történhet ún. próbakimetszéssel (szakszóval próbaexcisio), vagy az elváltozás teljes eltávolításával (in toto excisio). Előbbit általában akkor alkalmazzuk, ha egy bőrbetegség pontos diagnózisa nem állapítható meg a bőrgyógyászati, klinikai vizsgálat során, és a kezelés szempontjából fontos ez az információ, vagyis azt befolyásolja vagy akár teljes mértékben meghatározza. Teljes kimetszést sokkal gyakrabban végzünk, pl. amikor anyajegyet kell kimetszeni. A kimetszett szövetdarabot a sebész tartósító folyadékba helyezi, majd szövettani vizsgálatra küldi ún. szövettani laborba.

A szövettani vizsgálat során a patológus szakorvos a teljes kimetszett szövetdarabot átvizsgálja, metszeteket készít és azokat megfesti. Ezután a festett metszetek mindegyikét mikroszkóppal átvizsgálja. A leletezés során nyilatkozik a pontos diagnózisról és arról is, hogy elváltozás kimetszése teljes-e, vagyis nem maradt-e vissza szövet a kimetszett bőrelváltozásból. Ez pl. a festékes anyajegyek esetében is rendkívül fontos, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a kimetszés során az eltávolítás teljes volt, és biztosan nem lehet probléma a későbbiekben sem. Ha ugyanis biztosan tudjuk, hogy a kimetszett anyajegyben tumorsejt nem volt, és azt biztosan teljesen el is sikerült távolítani, akkor nem lehetséges a későbbiekben semmiféle problémája a betegnek ebből az anyajegyéből.

Az ábra egy festett metszetet ábrázol, melyet bőrkimetszés során távolítottak el, és az egyik leggyakoribb festési móddal kezeltek.

vissza

További hasznos témák, kapcsolódó linkek:
Euromedica - hívjon minket